VANLIGA FRÅGOR
Här har vi försökt att samla de vanligaste frågorna vi får om att söka projektstöd, driva projekt och slutredovisa! Om du inte hittar svar på din fråga, så är du alltid välkommen att kontakta oss på utvecklingskontoret!
Att ansöka om projektstöd
Vilka är de första tipsen som ges till dig som funderar på en projektidé?
- Säkerställ förankring – Finns det behov och förutsättningar för projektet bland boende och verksamma i området? Finns det ett lokalt engagemang för idén?
Insatser som finansieras genom Leader bygger underifrånperspektiv, där de som berörs av en insats är tillfrågade och inkluderade i processen. - Sök samarbete – Vilka fler aktörer kan vara intresserade av att vara med i genomförandet?
Ett grundvillkor för att beviljas stöd är att projektet genomförs i samarbete, där två eller flera aktörer tillsammans genomför en insats för gemensam nytta.
Vad finns det för krav på er som ansöker om projektstöd?
Juridisk person. Den som söker stöd ska ha ett organisationsnummer, det vill säga föreningar, företag, myndigheter, kommuner, regioner, stiftelser o.s.v. Privatpersoner kan inte ansökan om stöd för att genomföra ett projekt.
Genomförandekapacitet. Sökande ska kunna uppvisa administrativ, ekonomisk och operativ förmåga att genomföra projektet.
Administrativ förmåga innebär att kunna rapportera och redovisa de kostnader som har upparbetats i projektet.
Ekonomisk förmåga innebär att kunna ligga ute med pengar eftersom utbetalning av stöd sker i efterskott. Ni behöver därför kunna säkerställa god likviditet och ha en betalningsförmåga som är tillräcklig för att själva finansiera projektets kostnader i avvaktan på att stödet ska betalas ut. Vissa organisationsformer har möjlighet att söka förskott.
Operativ förmåga innebär att kunna genomföra projektets aktiviteter på ett korrekt och kostnadseffektivt sätt för att uppfylla projektets mål. Det innebär en tydlig roll- och ansvarsfördelning och att det kan säkerställas att projektet har tillgång på personal för att kunna genomföra den planerade verksamheten.
Hur mycket kan ni få i stöd?
Det beror främst på vad ni vill ni göra, desto större projekt desto större förväntningar på resultat. Leader Polaris har tre olika riktvärden beroende på typ av projekt:
- Projektstöd: 40–100 % av projektets totala kostnader och max 1,8 mnkr för projekt som är till direkt nytta för många, det vill säga en bredare allmänhet, en destination eller en bransch
- Projektstöd till företag: 40–70 % av projektets totala kostnader och max 200 000 kr till projekt som är till direkt nytta för ett fåtal verksamheter. Finansiering utöver stöd ska bestå av egen eller annan privat finansiering.
- Förstudieprojekt: Upp till 100 % men max 400 000 kr
Vad kännetecknar ett projekt?
Ett projekt avser en insats för att skapa och utveckla något nytt/annat, utöver den ordinarie verksamheten inom en organisation. Projekt kännetecknas av:
- Det är tidsbestämt, med ett start- och slutdatum
- Det finns särskild personal som arbetar i projektet, ex. en projektledare
- Det har en egen budget
- Det finns aktiviteter som är specifika för projektet
- Det finns tydliga mål för projektet
Vad kännetecknar en förstudie?
En förstudie görs för att ta fram förutsättningarna för ett större projekt. Har din organisation en projektidé som skulle kunna bidra till något av våra insatsområden, men det är osäkert om projektet faktiskt är genomförbart – då kan en förstudie vara aktuellt.
- Vilken ny kunskap behöver ni inhämta?
- Är insatsen relevant för målgruppen?
- Vilka aktörer behöver inkluderas i ett genomförande?
Vilka insatser kan man söka stöd för?
Du kan söka stöd för insatser/projekt som bidrar till att uppfylla målen i Leader Polaris utvecklingsstrategi och som:
- Är till nytta för många människor i området, det vill säga en bredare allmänhet, en destination eller en bransch
- Ger förutsättningar för företagsutveckling, boendemiljö, kunskap, service eller områdets attraktivitet
- Är till nytta för två eller flera företag
Vilka kostnader kan man söka stöd för?
Kostnaderna kan vara lön, indirekta kostnader, köpt tjänst, investeringar samt övriga kostnader. Vidare ska kostnaderna ska vara rimliga och tydligt bidra till att uppfylla projektets mål.
Projektstöd kan inte ges inte till underhåll/löpande kostnader.
Obs! När projekt har beviljats är det bara möjligt att få utbetalt stöd för utgifter som finns med i projektets budget. Därför är det viktigt att noggrant ha tänkt igenom projektets genomförande i förväg.
Krävs det någon offentlig medfinansiering för stöd genom Leader Polaris?
I regel nej.
Krävs det någon privat medfinansiering för stöd genom Leader Polaris?
Ja. Det finns två olika typer av medfinansiering: Kontanta medel (faktiska pengar) och resurser (bidrag i annat än pengar, exempelvis ideell tid).
Projektstödet ska täcka alla eller delar av de kostnader som uppstår i projektet. Ju mer allmännyttigt ett projekt är, desto mer projektstöd kan projektet få.
- Om den huvudsakliga nyttan av projektet tillfaller en bredare allmänhet
= 40–100 % stöd för projektets faktiska kostnader. För allmännyttiga projekt består den privata insatsen oftast av ideell tid.
- Om projektet i är till nytta för ett fåtal kommersiella verksamheter
= 40–70 % stöd och max 200 000 kr. För projekt som gynnar ett fåtal kommersiella verksamheter består den privata insatsen alltid av kontanta medel.
Vem bestämmer vilka projekt som beviljas stöd?
Leaderprojekt beslutas i två steg. I det första steget fattar Leader Polaris lokala LAG-styrelse, beslut om vilka ansökningar som ska prioriteras, och i det andra steget fattar Jordbruksverket slutligt myndighetsbeslut.
LAG-styrelsen prövar alla ansökningar mot på förhand fastställda villkor och urvalskriterier, dessa går att hitta här på vår webb.
Projektidéer tas emot löpande men Leader Polaris LAG-styrelse har fyra beslutstillfällen per år.
- Första deadline för nya ansökningar runt månadsskiftet jan/feb – Beslutstillfälle i början på på mars
- Första deadline för nya ansökningar runt månadsskiftet april/maj – Beslutstillfälle i början på juni
- Första deadline för nya ansökningar i början på augusti – Beslutstillfälle i mitten på september
- Första deadline för nya ansökningar i mitten på oktober – Beslutstillfälle runt månadsskiftet november/december
Exakta datum och deadlines för nästkommande beslutstillfälle kommuniceras i vår kalender här på webben. För mer information kan ni alltid kontakta utvecklingskontoret.
Hur många ansökningar hanteras per beslutstillfälle?
Max 4 st ansökningar behandlas av LAG-styrelsen per beslutstillfälle. Köhantering av ansökningar görs utifrån varje ansökans ankomstdatum i e-tjänsten. Då ansökan inte kan skickas in i e-tjänsten utan att man som sökande har varit i kontakt med utvecklingskontoret i området är det viktigt att kontakt tas i ett tidigt skede.
Får man starta projektet innan beslutet kommit från Jordbruksverket?
Ja, men det sker på egen risk. Från och med den dag din ansökan registrerats i e-tjänsten är de utgifter som lyfts i projektet stödberättigande. Vi rekommenderar starkt att du som minst avvaktar tills LAG-styrelsen har fattat beslut om att prioritera ansökan.
Hur lång tid behöver man vänta på beslut?
Från att LAG-styrelsen har beslutat att prioritera en ansökan tar det ca 4-6 månader att få myndighetsbeslut från Jordbruksverket. Under våren 2024 har väntetiderna dessvärre varit uppåt 7-8 månader, men vi vet också att man på myndigheten jobbar hårt för att få ner kötiden.